icon arrow

Wat is wilsbekwaamheid?

June 2023

Wat is wilsbekwaamheid?

Wilsbekwaamheid is een belangrijk onderwerp wanneer het gaat om juridische overwegingen bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Door verslechterde fysieke, emotionele en cognitieve toestand hebben veel mensen niet meer de capaciteit om zelf hun keuzes te maken als het aankomt op zorg, financiën en behoeften.


Wilsbekwaamheid speelt een cruciale rol in situaties waarin artsen of familieleden kunnen besluiten wat voor de cliënt in kwestie acceptabel is. In deze blog lees je hoe wilsbekwaamheid gedefinieerd kan worden en welke factoren hierbij komen kijken.

Wilsbekwaamheid in juridische context

Wilsbekwaamheid is een belangrijk concept in de juridische context. Maar wat betekent het eigenlijk?


Wilsbekwaamheid verwijst naar het vermogen van iemand om beslissingen te nemen en hier verantwoordelijkheid voor te dragen. Dit is met name van belang bij juridische kwesties, zoals het opstellen van een testament, het sluiten van contracten en het nemen van medische beslissingen.
Als iemand niet wilsbekwaam is, kan dit allerlei gevolgen hebben voor de geldigheid van deze beslissingen. In gevallen waarin twijfel bestaat over iemands wilsbekwaamheid, zijn er juridische middelen om hiermee om te gaan.


Wanneer we praten over juridische aspecten van wilsbekwaamheid, hebben we het over een complex onderwerp dat van grote invloed is op het leven van mensen. Wilsbekwaamheid heeft betrekking op de mogelijkheid van een individu om beslissingen te nemen en te begrijpen wat er gebeurt in hun leven. Het kan van vitaal belang zijn om de beslissingen van sommige personen te beschermen, en om die reden is het belangrijk om de wetgeving omtrent wilsbekwaamheid te begrijpen. 

Gelukkig kunnen mentorschappen een belangrijke rol spelen bij het beschermen van personen die kwetsbaar zijn of een handicap hebben. Als je hierover vragen hebt kan je vrijblijvend contact opnemen met het team van Mentorschappen.nl.

Waarom is wilsbekwaamheid belangrijk vanuit ethisch oogpunt?

Wilsbekwaamheid, oftewel het vermogen om bewuste beslissingen te maken, is vanuit ethisch oogpunt van groot belang. Het is namelijk cruciaal dat mensen autonoom kunnen handelen en hun eigen keuzes kunnen maken, zonder dat iemand anders daarover beslist.


Door te bepalen of iemand wilsbekwaam is, kan ervoor worden gezorgd dat deze persoon daadwerkelijk de regie over zijn eigen leven behoudt. Zo waarborgt wilsbekwaamheid ook de rechten en integriteit van de persoon in kwestie. Het is van groot belang dat er op de juiste wijze wordt omgegaan met dit vraagstuk, zodat er altijd sprake is van ethisch verantwoord handelen. Gelukkig zijn er professionele richtlijnen en methoden beschikbaar om op een zorgvuldige en respectvolle wijze met wilsbekwaamheid om te gaan.

Wilsbekwaamheid beoordelen

Er zijn verschillende elementen die van belang zijn bij het beoordelen van de wilsbekwaamheid, waaronder:

  • Begrip
  • Redenering
  • Geheugen
  • Communicatie

Om te bepalen of iemand wilsbekwaam is, moet worden gekeken naar het vermogen van de persoon om de juiste informatie te begrijpen, een redelijke afweging te maken, de informatie in het geheugen vast te houden en deze vervolgens op een zinvolle manier te communiceren. Dit is een proces dat tijd kost en afhankelijk is van de individuele omstandigheden.

Het is geruststellend om te weten dat er professionele beoordelingsmethodieken beschikbaar zijn om de wilsbekwaamheid van een persoon objectief te kunnen beoordelen. Zo kan er worden vastgesteld of iemand in staat is om een weloverwogen en bindende beslissing te nemen over belangrijke zaken in zijn of haar leven, die bijvoorbeeld met financiën of gezondheid te maken hebben.

Wilsbekwaamheid bij ouderen

Wilsbekwaamheid van ouderen is een belangrijk en gevoelig onderwerp. Bij dementie en verstandelijke beperkingen kan het onduidelijk zijn of iemand nog wel in staat is om goede beslissingen te maken. Toch is het van groot belang om deze persoonlijke autonomie te respecteren en te waarborgen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om te achterhalen of iemand nog wilsbekwaam is en hoe je het beste kunt omgaan met iemand die dat niet meer (volledig) is. Hierbij kan je denken aan het opstellen van een testament of het bespreken van medische behandelingen. 

Bovendien zijn er ook steeds meer initiatieven die ouderen stimuleren om meer regie te nemen over hun eigen leven, zodat ze zelf kunnen bepalen hoe ze willen leven en verzorgd willen worden.

Bij vragen over de wilsbekwaamheid, kan je altijd terecht bij een professional, zoals het team van Mentorschappen.nl, voor deskundig advies en ondersteuning.

Wilsbekwaamheid bij dementie en verstandelijke beperking

Het kunnen maken van weloverwogen beslissingen is van cruciaal belang bij wilsbekwaamheid, vooral voor personen met dementie of een verstandelijke beperking. Het is belangrijk dat de belangen van deze personen goed worden beschermd en dat hun rechten worden gerespecteerd.

Het nemen van weloverwogen beslissingen, gebaseerd op zorgvuldig en objectief onderzoek, is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze personen de juiste ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.

Als mentor spelen wij hierin een belangrijke rol door ervoor te zorgen dat onze cliënt voldoende informatie krijgt om de beste beslissingen te nemen die aansluiten bij hun wensen en behoeften.

We moeten ons als mentor ook bewust zijn om de autonomie van de cliënt te garanderen en ze te ondersteunen bij het behouden van hun eigen identiteit en waarde. Als mentor kunnen we bijdragen aan een waardig leven voor personen met dementie of verstandelijke beperking.

Tips voor het waarborgen van wilsbekwaamheid

Als we ouder worden, kan het moeilijk zijn om zelfstandig beslissingen te nemen. Het kan een nog grotere uitdaging zijn om onze wilsbekwaamheid te behouden terwijl we te maken krijgen met veranderingen in ons geheugen en denkvermogen. Maar er zijn manieren om onze wilsbekwaamheid te waarborgen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om op tijd te beginnen met het opstellen van een wilsverklaring en het benoemen van een vertrouwenspersoon. Onthoud dat het normaal is om bezorgd te zijn over het verlies van wilsbekwaamheid, maar met de juiste stappen kan je nog steeds de regie behouden over jouw leven.

Mentorschap en verminderde wilsbekwaamheid

Als het gaat om wilsbekwaamheid, zijn er veel verantwoordelijkheden en rechten waar mensen zich bewust van moeten zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen die hiermee te maken heeft, volledig geïnformeerd is over wat het inhoudt en wat hun rol is. Het is van groot belang dat mensen hun rechten en verantwoordelijkheden begrijpen, zodat zij in staat zijn weloverwogen beslissingen te nemen.

Een mentor kan een onschatbare steun zijn voor mensen die te maken hebben met verminderde wilsbekwaamheid. Een mentor is iemand die door de kantonrechter wordt benoemd om hulp te bieden bij het nemen van belangrijke beslissingen, zoals het regelen van financiële zaken en gezondheidszorg. Door de steun van een mentor kunnen mensen met verminderde wilsbekwaamheid langer zelfstandig blijven wonen en de regie houden over hun eigen leven.

Een mentor heeft een vertrouwensband met zijn cliënt en zal er alles aan doen om zijn of haar belangen zo goed mogelijk te behartigen. Voor mensen met verminderde wilsbekwaamheid kan het hebben van een mentor een hele geruststelling zijn.

Conclusie

Wilsbekwaamheid is een belangrijk begrip in de juridische wereld dat verwijst naar de mentale capaciteit van een persoon om weloverwogen beslissingen te nemen. Bij het beoordelen van de wilsbekwaamheid van een persoon, kijkt de wet naar verschillende factoren, zoals leeftijd, mentale toestand, en het vermogen om informatie te begrijpen en te verwerken. Het is cruciaal om te benadrukken dat wilsbekwaamheid niet vaststaand is, maar kan variëren afhankelijk van de situatie en de beschikbare informatie.

Ben je op zoek naar een mentor voor jezelf of een familielid? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Mentorschappen.nl.

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Onze werklocatie

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Mentorschappen maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen