Curatele, beschermingsbewind en mentorschap zijn juridische maatregelen die bedoeld zijn om mensen te beschermen die niet in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen over hun financiën of persoonlijke verzorging. Dit kan het gevolg zijn van een geestelijke beperking, problematische schulden, verslaving of dementie. Hieronder worden de verschillen tussen deze maatregelen toegelicht.
Curatele is bedoeld voor meerderjarigen die zowel hun financiële als persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen, en voor wie beschermingsbewind of mentorschap onvoldoende is. Iemand die onder curatele staat, is handelingsonbekwaam, wat betekent dat deze persoon geen zelfstandig rechtshandelingen kan verrichten. De curator fungeert als de wettelijk vertegenwoordiger.
Alle curatele-zaken worden geregistreerd in het openbare curatele- en bewindregister.
Beschermingsbewind is gericht op mensen die hun financiële zaken niet zelf kunnen beheren. Deze maatregel kan worden ingesteld als de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de betrokkene dit vereist, of bij overmatige uitgaven en schulden.
Net als bij curatele worden bewindzaken geregistreerd in het openbare curatele- en bewindregister.
Mentorschap is bedoeld voor mensen die vanwege een geestelijke of lichamelijke beperking niet meer in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen over persoonlijke zaken, zoals zorg. De betrokkene wordt handelingsonbevoegd voor deze beslissingen.
In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar handelingsbekwaam, wat betekent dat hij of zij zelfstandig rechtshandelingen kan verrichten, zoals het huren van een huis of het afsluiten van een telefoonabonnement.
In het kort verschillen deze maatregelen in de mate van bescherming en het type beslissingen dat de betrokkene niet meer zelfstandig kan nemen: curatele regelt zowel financiële als persoonlijke zaken, beschermingsbewind richt zich uitsluitend op financiële bescherming, en mentorschap concentreert zich op zorg- en welzijnsbeslissingen.