icon arrow

Kabinet presenteert maatregelenpakket om problematische schulden aan te pakken

January 2025
Kabinet presenteert maatregelenpakket om problematische schulden aan te pakken

Het kabinet heeft een reeks maatregelen aangekondigd om het aantal huishoudens met problematische schulden, momenteel zo'n 700.000, terug te dringen. Centraal staat het verbeteren van de vroegsignalering, zodat gemeenten sneller en effectiever hulp kunnen bieden aan mensen met financiële problemen. Ook komen er nieuwe initiatieven, zoals een integraal schuldenoverzicht en een gratis betalingsherinnering voor verkeersboetes. Het doel van deze maatregelen is te voorkomen dat schulden onnodig snel escaleren.

Snellere en effectievere ondersteuning bij geldproblemen

Het kabinet wil ervoor zorgen dat mensen met oplopende schulden eerder in beeld komen, voordat hun problemen verergeren. Wanneer gemeenten tijdig signalen ontvangen, bijvoorbeeld van zorgverzekeraars over betalingsachterstanden, kunnen zij sneller hulp bieden, zoals budgetcoaching of een schuldregeling.

Om dit proces te verbeteren, trekt het kabinet de komende jaren €20 miljoen extra per jaar uit. Dit geld wordt gebruikt voor een verbeterplan dat wordt ontwikkeld in samenwerking met gemeenten, zorgverzekeraars, woningcorporaties en andere betrokken partijen. Ook wordt geïnvesteerd in het versterken van de kwaliteit van gemeentelijke schuldhulpverlening.

Beter overzicht van schulden

Veel mensen met schulden verliezen het overzicht door het grote aantal schuldeisers. Om hen te helpen meer grip te krijgen op hun financiële situatie, werkt het kabinet aan een integraal schuldenoverzicht. Door samen te werken met andere betrokken organisaties, wil het kabinet bestaande initiatieven bundelen om één compleet overzicht van schulden te creëren.

Daarnaast wil het kabinet dat burgers straks op één centrale plek terechtkunnen met vragen over hun openstaande schulden bij de overheid. Het uiteindelijke doel is een centraal loket voor overheidsincasso.

Collectief afbetalingsplan en pauzeknop bij incasso's

Het kabinet bekijkt ook de mogelijkheden voor een collectief afbetalingsplan voor schuldeisers. Dit plan moet zowel de schuldeisers als de mensen met schulden beschermen. Door een afbetalingsregeling te combineren met een pauzeknop voor incasso-activiteiten, wil het kabinet voorkomen dat incassokosten onnodig oplopen.

Daarnaast wil het kabinet dat mensen niet meteen extra kosten krijgen als ze een verkeersboete een keer te laat betalen. Het CJIB zal voortaan eerst een gratis betalingsherinnering sturen voordat er aanmaningskosten in rekening worden gebracht. Ook krijgt het CJIB meer ruimte om verhogingen bij lichte verkeersovertredingen kwijt te schelden. Er wordt verder onderzocht hoe de aanmaningskosten voor verkeersboetes verlaagd kunnen worden.

Strengere regels voor 'koop nu, betaal later'-diensten

Tot slot werkt het kabinet aan strengere eisen voor diensten die de optie 'koop nu, betaal later' aanbieden. Europese regelgeving vereist dat aanbieders in de toekomst een vergunning aanvragen om deze diensten aan te bieden. Daarnaast blijft het kabinet inzetten op een wettelijke verplichting om een leeftijdscontrole uit te voeren bij deze betaalmethoden.

Met dit pakket aan maatregelen hoopt het kabinet de schuldenproblematiek in Nederland aan te pakken en mensen met financiële moeilijkheden beter te ondersteunen.

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Onze werklocatie

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Mentorschappen maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen