icon arrow

Jong en je rekeningen niet meer kunnen betalen

January 2023
rekeningen niet kunnen betalen

In het huidige tijdperk zijn geldproblemen niet langer voorbehouden aan ouderen; ook jongvolwassenen kampen met financiële problemen. Het kan komen door een dure telefoon of misschien een dure studielening - deze grote kostenposten zetten hun financiën onder druk. Velen van hen beseffen vaak niet eens dat ze te veel uitgeven tot het te laat is.

Financiële verantwoordelijkheden

Achttien worden brengt een reeks nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee, zowel financieel als anderszins. Nu je toegang krijgt tot je eigen geld en de macht om beslissingen te nemen over het gebruik ervan, geeft deze nieuwe onafhankelijkheid je vrijheid, maar brengt ook extra overwegingen met zich mee. Wat ga je doen voor je ziektekostenverzekering? Ga je jouw studielening ophogen?


Uit de Schuldenmonitor van het Bureau Krediet Registratie (BKR) blijkt dat het aantal jongeren onder de 24 jaar met schulden in de afgelopen jaren (2015-2019) met maar liefst 70 procent is toegenomen. Eén op de zeven mensen met betalingsproblemen is jonger dan 30 jaar oud. Het BKR neemt eventuele studieschulden in deze berekeningen niet mee, daarom liggen de daadwerkelijke aantallen waarschijnlijk nog hoger.


Hoe ontstaan schulden?

Het is geen geheim dat veel jongeren te maken krijgen met financiële problemen. Dit kan het gevolg zijn van een gebrek aan voldoende geldonderwijs, moeite met sparen en het voorspellen van uitgaven, overmatige beïnvloeding door advertenties of druk van leeftijdsgenoten, of gewoon te lang wachten om hulp te vragen uit schaamte. Helaas leiden al deze scenario's tot groeiende schulden.


In de Schuldenmonitor van het BKR zijn de gevolgen van de coronacrisis nog niet meegenomen, maar de verwachting is dat jongeren ook hier veel onder te lijden zullen hebben. Jongeren hebben vaak naast hun studie bijbaantjes in de horeca- of verkoopsector. Door de coronamaatregelen viel dit inkomen weg.


Studenten op kamers kunnen vaak nauwelijks nog huur betalen en moeten hun kamer verlaten, of (nog) meer geld lenen. De laatste optie heeft tot gevolg dat de studieschuld nog verder oploopt.


Het gevaar voor schulden ligt bij jongeren dus op de loer. Er zijn dan ook veel verschillende manieren waarop financiële problemen er bij in kunnen sluipen. Enkele voorbeelden van schulden onder jongeren zijn:

  • overbestedingsschulden, er wordt meer uitgegeven dan er binnenkomt;
  • aanpassingsschulden, waarmee verwezen wordt naar schulden die optreden door de overgang in financiën wanneer iemand 18 jaar wordt;
  • onwetendheids- en vermijdingsschulden, welke optreden wanneer jongeren niet weten wat ze moeten doen en hierbij niet om hulp vragen (bijv. bij verzekeringen, uitkeringen, etc.);
  • compensatieschulden zijn schulden die gemaakt worden doordat er geld uit wordt gegeven aan dingen als drank en (soft)drugs om nare gevoelens te onderdrukken;
  • overlevingsschulden, schulden die voortkomen uit een opstapelend aantal rekeningen, zoals aanmaningen door het niet betalen van boetes;
  • informele schulden komen vaak voort uit geld lenen van vrienden of familie. Deze schulden zijn daarom vaak minder zichtbaar en moeilijker in kaart te brengen.


Gevolgen

Het hebben van schulden kan verschillende nadelige gevolgen hebben, waaronder een reeks door stress veroorzaakte symptomen. Jongeren die studeren met schulden doen het ongetwijfeld slechter op school door de vermoeidheid en druk die ze ervaren als ze moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Bovendien vinden zulke mensen het buitengewoon moeilijk om te sparen voor hun toekomst, omdat elk binnenkomend salaris gewoonlijk snel wordt opgebruikt zonder dat er iets overblijft om te investeren; belangrijke levensbeslissingen zoals verhuizen uit het ouderlijk huis worden dus sterk bemoeilijkt door deze financiële druk.


Wat kun je doen?

Door schaamte worden financiële problemen maar al te vaak pas aangepakt als de situatie nijpend is geworden. Uit statistieken van de Schuldenmonitor blijkt dat minder dan 5% van de mensen met schulden zich inschrijft voor een bemiddelingsprogramma. Om jezelf aan diezelfde cyclus te onttrekken, is het van vitaal belang om financiële kwesties bespreekbaar te maken en samen te werken met iemand die je vertrouwt voor mogelijke oplossingen. Maak zo snel mogelijk overzicht -zoals het maken van betalingsafspraken met schuldeisers- zodat je schulden niet oplopen door incassokosten. Als deze stappen mislukken, moet onmiddellijk professionele hulp worden gezocht!

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Onze werklocatie

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Mentorschappen maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen