Het CBS, Divosa, NVVK en de VNG bundelen hun krachten om data over armoede en schulden (DDAS) landelijk toegankelijker en overzichtelijker te maken. Dit project, onderdeel van de Basisdienstverlening, heeft als doel om in 2026 de jaarlijkse dataverzameling voor het NVVK-jaarverslag te vervangen. Voor NVVK-leden betekent dit een vereenvoudiging van hun jaarlijkse verplichtingen.
DDAS zal zowel op gemeentelijk als landelijk niveau periodiek inzicht bieden in de prestaties van schuldhulpverlening. Het systeem levert gegevens over bijvoorbeeld het aantal hulpvragers, de soorten trajecten, de hoogte van de schulden en de doorlooptijden van hulpverleningstrajecten. Voordat deze gegevens toegankelijk worden, moet er een uniforme werkwijze worden ontwikkeld. Dit proces vereist de betrokkenheid van alle Nederlandse gemeenten om data aan te leveren. Gemeenten die lid zijn van de NVVK leveren al data aan via hun lidmaatschap.
Marieke van der Veen, senior beleidsadviseur bij de NVVK, benadrukt het belang van dit project: "Met het NVVK Kwaliteitskader zetten we in op reflectie, verbetering en verantwoording. De inzichten die we uit de data halen, spelen hierin een cruciale rol. Voor gemeenten betekent dit dat er meer uniforme en consistente informatie beschikbaar komt over schuldhulpverlening, wat het eenvoudiger maakt om te vergelijken. Dit is precies wat we nodig hebben."
Van der Veen geeft aan dat de nieuwe datastroom een gedetailleerder landelijk overzicht zal opleveren van schuldhulpverlening, wat essentieel is voor beleidsontwikkeling. "We kunnen nu betere vergelijkingen maken tussen gemeenten en gestandaardiseerde data op uniforme wijze verzamelen," aldus Van der Veen.
Anna van der Schors van Divosa spreekt haar enthousiasme uit over het project: "Dit project biedt straks een betrouwbaar en landelijk beeld van schuldhulpverlening, waardoor we beleidsbeslissingen kunnen baseren op concrete feiten in plaats van aannames. Bovendien wordt het werk voor gemeenten makkelijker doordat er één eenvoudig systeem komt."
Jeroen Wismans van de VNG voegt hieraan toe: "We betrekken de ervaringen uit de praktijk actief bij dit project. Door een brede begeleidingsgroep, met vertegenwoordigers van gemeenten en andere betrokken partijen, zorgen we ervoor dat het project de dataverzameling rond armoede en schulden vereenvoudigt en verbetert. Dit sluit aan bij zowel de huidige praktijk als nieuwe ontwikkelingen, zoals het Gemeentelijk Gegevensmodel, de routekaart Financiële Zorgen en de Basisdienstverlening Schuldhulpverlening, waar DDAS een onderdeel van is."
De eerste stap is het ontwikkelen van een uniforme werkwijze om de gegevens inzichtelijk te maken. Na de ontwikkeling zal deze werkwijze aan alle gemeenten worden doorgegeven, waarna zij de benodigde data gaan verzamelen. De voortgang van dit project is te volgen via de projectwebsite van DDAS.