icon arrow

Hoe word ik zelfredzaam?

January 2023
zelfredzaam worden

Wanneer je door omstandigheden de grip op je geldzaken verliest, kan het verstandig zijn een mentor in te schakelen. Deze ontfermt zich over jouw geld en goederen en helpt je op weg naar een schuldenvrij bestaan. Een dergelijke procedure loopt meestal over een langere tijd. Wat gebeurt er als het mentorschap ten einde loopt?


Stoppen van mentorschap

Het stoppen van mentorschap is misschien een moeilijke stap, maar ook een belangrijke. Het zal je helpen om zelfstandig je geld te leren beheren en zelfredzaam te worden. Hier volgen enkele tips om de overgang gemakkelijker te maken:


1. Zorg ervoor dat je tijdens de tijd met de mentor voldoende kennis hebt opgedaan over financiële planning en budgettering, zodat je zelfstandig je financiën kan beheren.

2. Houd het advies dat de mentor je heeft gegeven bij en gebruik het om te plannen hoe je geld gaat sparen na afloop van het mentorschap.

3. Stel financiële doelen voor jezelf, zoals elke maand een bepaald bedrag sparen of schulden afbetalen. Zorg ervoor dat je verschillende spaarmethodes onderzoekt en evalueert om te komen tot een die voor jou het beste werkt.

4. Bekijk je budget om te bepalen waar je aanpassingen kunt doen om geld te besparen. Dit zou kunnen inhouden dat je de hoeveelheid onnodige uitgaven vermindert, zoals uit eten gaan of het kopen van luxe artikelen.

5. Automatiseer je betalingen en besparingen, zodat het gemakkelijker wordt om je eraan te houden nadat het mentorschap is afgelopen.

Hoe draagt mentorschap bij aan de vergroting van zelfredzaamheid?

Mentorschap kan bijdragen tot een grotere zelfredzaamheid van mensen door ze de informatie, steun en begeleiding te geven die ze nodig hebben om hun financiën onder controle te krijgen.


Het is een hulpmiddel van onschatbare waarde kan helpen gezonde financiële beslissingen te nemen, beter met geld om te gaan en financiële vrijheid te bereiken. Met de hulp van een mentor kunnen leerlingen goede keuzes als het gaat om hun geld en vergroten hun zelfredzaamheid.‍

Is zelfredzaamheid altijd de uitkomst?

Het is belangrijk om te erkennen dat zelfredzaamheid niet altijd haalbaar is. Talrijke andere elementen, vaak buiten onze controle, kunnen ons in een staat van schulden brengen. Onvoorziene gebeurtenissen zoals baanverlies en echtscheiding kunnen ook bijdragende factoren zijn. Niet ieder traject zal dan ook tot zelfredzaamheid leiden.


De volgende punten dragen bij aan een verhoogde kans op zelfredzaamheid:

1. Een goed begrip hebben van persoonlijke financiën, budgettering en schuldenbeheer

2. Haalbare financiële doelen stellen en je daaraan houden

4. Betalingen en besparingen automatiseren om het gemakkelijker te maken je aan het plan te houden

5. Aanpassingen maken in de uitgavengewoonten‍


Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Onze werklocatie

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Mentorschappen maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen