icon arrow

Hoe bespaar ik geld?

January 2023
geld besparen

Iedereen waardeert het om extra geld te besteden te hebben, en budgetteren kan je helpen je geld optimaal te benutten. Als je moeite doet om je financiën zorgvuldig onder de loep te nemen en een paar slimme aanpassingen toepast, dan is het mogelijk om flink te besparen! Om een goede start te maken hebben we een aantal handige tips verzameld waarmee je zeker maximaal kunt besparen.


Voorkom roodstaan

Rood staan is niet altijd een bewuste keuze; het kan een vermijdbare kostenpost zijn. De rente die je betaalt over je roodstand ligt meestal tussen 9-12,9%. Het is niet ongewoon dat mensen geld op hun spaarrekening hebben, maar toch rood staan op hun betaalrekening - beide rekeningen worden vaak bij dezelfde bank aangehouden. Momenteel leveren spaarrekeningen meestal minder dan 1% rente op, dus als het mogelijk is, is voorkomen dat je rood komt te staan beter dan wanneer je het geld op je spaarrekening laat staan en onbeduidende bedragen aan rente ontvangt.

Vraag ontheffingen aan

Mensen met een lager inkomen komen soms in aanmerking voor ontheffingen van belastingen. Zo’n ontheffing kun je aanvragen bij de gemeente.


De gemeente bepaalt vervolgens of - en voor welke - belastingen kwijtschelding mogelijk is. Hiervoor worden jouw vermogen, inkomen en uitgaven bekeken.


Als je niet in aanmerking komt omdat je slechts tijdelijk minder inkomen hebt, dan kun je eventueel een betalingsregeling treffen met de gemeente. Bij een betalingsregeling krijg je meer tijd om de belastingschuld te betalen. De gemeente bekijkt per geval of er voldoende aanleiding is voor zo'n betalingsregeling.


Energiekosten verlagen

Opletten met je gas-, elektriciteits- en waterverbruik kan elke maand een flinke besparing opleveren. Veel energieleveranciers hebben online handige hulpmiddelen die inzicht geven in hoe je op energiekosten kunt besparen. Als je bijvoorbeeld de thermostaat 's nachts zelfs maar één graad lager zet of water kookt met een elektrische waterkoker in plaats van op het fornuis, kun je aanzienlijk besparen! Ook werkt het soms in je voordeel om over te stappen naar een andere energieleverancier. Via handige onafhankelijke energievergelijkers kun je snel berekenen hoeveel je aan energiekosten bespaart door over te stappen.


Andere verzekering overwegen

Overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij kan voordelig zijn. Veel verzekeringen heb je misschien al jaren, maar ze zijn niet allemaal nodig of voordelig. Het is altijd slim om je premies te herzien en te overwegen of je beter kunt overstappen of de polis helemaal kunt opzeggen.


Verzekeringen om eens na te lopen:

  • reisverzekering;
  • rechtsbijstandverzekering;
  • aansprakelijkheidsverzekering;
  • autoverzekering;
  • telefoonverzekering;
  • woonverzekering;
  • zorgverzekering.


Soms is het ook voordeliger om meerdere verzekeringen onder te brengen bij één verzekeraar. Veel verzekeringsmaatschappijen geven kortingen wanneer je meerdere polissen bij hen afsluit.


Daarnaast is het verstandig om je alleen te verzekeren tegen risico's waarvan je de kosten niet zelf kunt dragen, zoals medische kosten of aansprakelijkheid. Voor andere verzekeringen, zoals telefoonverzekeringen, is het vaak voordeliger om zelf wat geld opzij te zetten. Bereken wat voor bedrag je op zou bouwen als je de premie die je anders zou betalen, opspaart. Via deze manier leg je een handig buffer aan.


Geld besparen

Geld besparen klinkt vaak wat saai of ingewikkeld, maar het kost niet zoveel moeite. Met minimale inzet kan je al geld besparen. Voer deze tips door en kijk goed naar je uitgaven en herken waar je geld kunt besparen.

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Onze werklocatie

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Mentorschappen maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen