Tijdens het eerste Commissiedebat Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder leiding van de nieuwe staatssecretaris voor Participatie en Integratie, Jurgen Nobel, stond één boodschap centraal: "Werk helpt je uit armoede". Ook staatssecretaris Struycken van Justitie nam deel aan dit debat, dat grotendeels draaide om de vraag hoe werk en inkomensondersteuning mensen kunnen helpen uit financiële problemen te komen.
Uit Nobels 'mission statement' op rijksoverheid.nl blijkt duidelijk zijn visie: "In Nederland moet iedereen mee kunnen doen, ongeacht wie je bent." Zijn focus ligt op wat mensen wél kunnen, in plaats van hen af te schrijven. Dit geldt vooral voor nieuwkomers, waarbij integratie volgens Nobel cruciaal is. Nederlands leren, werk vinden en de Nederlandse waarden omarmen zijn hierbij sleutelbegrippen. Zijn doel? Iedereen die een bijdrage wil leveren aan de samenleving, de maximale ruimte daarvoor geven.
Tijdens het commissiedebat benadrukte Nobel keer op keer dat werk een essentieel middel is om uit armoede te komen.
Opvallend was de beperkte opkomst van Kamerleden: slechts vijf van de zeventien fracties waren vertegenwoordigd, namelijk NSC, PvdA/GL, VVD, CU en PVV. Deze partijen richtten zich vooral op de risico’s van de opkomst van 'Buy Now, Pay Later' (BNPL)-diensten. Deze betalingsopties, die ooit vooral online werden aangeboden, verschijnen steeds vaker in fysieke winkels. Hierdoor dreigen consumenten, vooral jongeren, onbewust in een schuldenspiraal terecht te komen.
In een recente aflevering van het programma Vroeg op NPORadio1, bespraken NVVK-beleidsadviseur Gaby van Loon en Jessica Pieters, finalist voor Financiële Hulpverlener van het Jaar, deze problematiek. Tijdens het commissiedebat kondigde de Kamer een hoorzitting aan om rechtstreeks met BNPL-aanbieders in gesprek te gaan. Staatssecretaris Struycken benadrukte dat dit onderwerp ook zijn prioriteit heeft binnen Justitie.
Een ander belangrijk punt dat naar voren kwam, was de onderbenutting van inkomensondersteunende regelingen. Merlien Welzijn (NSC) vroeg aandacht voor het feit dat veel mensen niet de ondersteuning aanvragen waar ze recht op hebben, vaak door de complexiteit van het stelsel. Leden van de NVVK melden regelmatig dat mensen terughoudend zijn om hulp te vragen uit angst voor fouten of om later bedragen terug te moeten betalen.
Dit commissiedebat zal binnenkort worden afgesloten met een kort plenair debat (tweeminutendebat), waarin verdere besluiten worden genomen. De exacte datum hiervoor wordt nog bekendgemaakt. Het is duidelijk dat de thema’s rond schuldenpreventie, inkomensondersteuning en financiële educatie ook de komende maanden hoog op de politieke agenda zullen blijven staan.
Met de focus op werk en het tegengaan van schulden, laten de nieuwe staatssecretarissen zien dat ze vastberaden zijn om structurele oplossingen te zoeken voor armoede en schuldenproblematiek in Nederland.